Akcija!

TEŠKE LJUBAVI – ITALO KALVINO

1.320,00 RSD 1.200,00 RSD

Category:

Italo Kalvino (1923–1985) jedan je od najznačajnijih italijanskih pisaca 20. veka. Tokom svog stvaralaštva bio je blizak različitim tendencijama, najpre neorealizmu, kasnije postmodernizmu, sve vreme zadržavajući naizgled jednostavan stil i fokus na procesu pripovedanja. Jedna od njegovih osnovnih preokupacija je ispitivanje zakonitosti interpretacije stvarnosti kroz naraciju i logiku priče. Među uticajima se mogu izdvojiti: semiotika, strukturalizam, Borhesove pripovetke, narodna priča i bajka. Njegova najpoznatija dela su Naši preci, Kosmikomike, Ako jedne zimske noći neki putnik, Nevidljivi gradovi. Dobitnik je ordena Legije časti i brojnih nagrada; više puta je predlagan za Nobelovu nagradu.

 

 

U Teškim ljubavima Kalvino isticanjem zatvorenosti likova u subjektivnim doživljajima naglašava mešavinu zabluda, utisaka i činjenica koja karakteriše svakodnevne situacije običnih ljudi. Njegovi likovi − čovek koji se zaljubljuje u svog modela dok uči tehniku fotografisanja, sredovečna žena koja gubi donji deo kupaćeg kostima na pučini, činovnik koji ne uspeva poznaniku da se pohvali svojom ljubavnom avanturom – ostaju nesvesni komike svog položaja, dok Kalvino, kao izuzetan pripovedač, prati proces njihovog mišljenja, stvarajući igru značenja u priči i čitaocu.

 

Taj deo grada nije bio prenaseljen niti previše živahan rano ujutru. U tramvaju su bili jedna vremešna domaćica, dva radnika udubljena u razgovor i on, zadovoljni čovek. Pristojan jutarnji svet. Bili su mu simpatični; on je, Enriko Gnei, za njih bio tajanstveni gospodin, zagonetan i zadovoljan, kojeg nikada ranije nisu videli na toj liniji. Kuda li je krenuo, možda su se pitali. A on ništa nije odavao; posmatrao je glicinije. Bio je čovek koji posmatra glicinije kao čovek koji ume da posmatra glicinije: Enriko Gnei je bio svestan toga. Bio je putnik koji kondukteru daje novac za kartu, a između njega i konduktera vladao je savršen sklad između putnika i konduktera, bolje nije moglo. Tramvaj se spuštao ka reci; lepo je bilo živeti.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “TEŠKE LJUBAVI – ITALO KALVINO”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *